Melyik anyagot válasszuk a bádogos kivitelezéshez?

Ezt a kérdést főleg családi házak építésénél, vagy felújításánál gyakran hallom, mikor felteszem a megrendelőnek a kérdést, milyen anyagból  szeretnék a bádogos kivitelezést.


 Mindenkinek van egy magában alkotott képe, hogy milyennek is szeretné látni otthonát, melyben életét, vagy részét szeretné leélni. 
Az új építésű házaknál már a tervezés során megtervezik az épület formáját, méretét…stb. és persze e tetőhéjalás és bádogos szerkezetek anyagát, így ott már van egy úgynevezett irány. Na de mi van a felújításra, átalakításra kerülő épületekkel? 

 A rendszerváltás óta igen nagy választékban találhatunk bádogos kivitelezéshez alkalmas anyagokat, míg addig a lehetőségek az úgynevezett  kohóhorgany, horganyzott vaslemez, alumínium és nem utoljára a réz, mint bádogos anyag volt a lehetőség .

Nem szeretnék minden apró részletre kitérni, csak annyira, hogy megkönnyítsem a választást, ha még nem tudtunk dönteni.
Mi munkáink nagy részét a következő anyagokból kivitelezzük de rajtuk kívül még számos cég árulja bádogos termékeit, ezért jelzem, hogy az alábbiakat nem elfogultság miatt ajánlom, hanem régóta állok kapcsolatban velük, így ismerem termékeiket.

Én két csoportra szoktam bontani  az anyagokat, felületkezelt, és az anyagában patinásodó anyagokra

Felületkezelt lemezek.:
 
- Lindab: horganyzott acéllemez több réteg festékbevonattal
- Prefa:     Alumínium lemez, festett bevonattal
- Színes festett alulemez..: mely majd minden színesfém kereskedésben kapható
- Horganyzott acéllemez .:/nem utoljára, igen nagy szerepet kap a kivitelezések során/


Anyagában patinásodó lemezek:
/ Természetesen kialakuló védő réteg kialakulása a lemez felületén, cink oxid /

Titán cink lemezek, két hazai importőr lemezeit használom:

 Ezek a lemezek teljesen mások, mint a régi, kohóban előállított horganylemezek, melyek nagy mennyiségben tartalmaztak salakot, szennyező anyagokat. A fent említett titáncink lemezek, kitűnő tulajdonságait a nagy tisztaságú horganynak, mint fő alkotóelemének, és ötvözeteinek köszönheti. /réz, alumínium, titán/

- RÉZ lemezek.: ezt a lemezt, gondolom nem kell bemutatni, hisz ki tudja, mióta használjuk bádogos kivitelezéseinkhez.

  • Natúr felületű alulemez: Gondolom ezt a lemezt sem kell bemutatni
  • Korrózió álló lemezek:   Az úgynevezett saválló lemez, már a bádogos termékek között is megjelent.

Abban, hogy melyik termék milyen árfekvést  képvisel, nem szeretnék belemenni. Minden importőr cég , kereskedő, bádogos, a piaci viszonyoknak megfelelően formálja, alakítja árait, melyben lehetnek kisebb nagyobb eltérések azonos anyagoknál. Esetleg arra érdemes figyelni, hogy az ajánlatok mindig azonos műszaki tartalomra vonatkozzanak.
Az anyagok szavatosságát, szabványok, szabályok szabályozzák, egyes cégek külön meghatározzák a rendszerükre vonatkozó, garanciális szavatosságot. Érdemes utána érdeklődni.

A Sági Bádogos kft felkérésre, helyszíni felmérés vagy tervdokumentáció alapján tételes ajánlatot készít, és segít a választásban,  ha még nem sikerült.

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Csererepes lemezzel történt felújítás után, mennyivel lesz hangosabb a kopogó esőhang, hisz köztudott a lemez nem jó hangszigetelő?
Semmivel sem jobban mint eddig, söt a felújítás során +légrés is került a régi és új tetőfedés közé, melynek bizonyos szinten hangszigetelő hatása van.

Mennyi idő alatt készül el a tetőfelújítás cserepes lemezzel egy átlagos 120m2 alapterületű háznál?
Az elkészülés időtartamát befolyásolja a tetőszerkezet formája és a rajta lévő tetőáttörések száma és alakja. / kémények, ablakok, kiugrók/ Egyszrű szerkezetnél 4-5munkanap, bonyolultabb esetnél +2-3 nap.

Miről kell gondoskodnia cserepes lemezzel történő tetőfelújítás alatt a megrendelőnek?
Önöknek csak a villany áramot és lehetőség szerint a szociállis helyiséget kell biztosítani, mert a felújítás teljesen kívülről készül, és csak az akummulátoros fúrók töltését kell megoldani. Még otthon sem kell tartózkodnia a kivitelezés alatt.